Search

+373 (22) 88-44-84

Show news:


Authors:
Șefii Băncilor Centrale continuă să vorbească

03 Decembrie 2018

Această perioadă în care ne aflăm este una densă dacă ne raportăm la discursurile șefilor principalelor bănci centrale, cu atât mai mult cu cât aparițiile publice ale celor mai importanți bancheri sunt de obicei destul de rare. Iar săptămâna aceasta va continua periplul prin fața microfoanelor început săptămâna trecută, fie că ne referim la conferințe de presă de după ședințele de politică monetară, la prezentări de rapoarte sau audieri în parlament, sau la discursuri pe teme economico-financiare la diverse summit-uri și/sau conferințe. Aceste evenimente sunt și trebuie să fie atent urmărite căci, după cum am afirmat de atâtea ori (ultima oară chiar zilele trecute în cadrul emisiunii FeelTheMarkets de la unica televiziune cu profil economic PROFIT.ro, post difuzat atât pe rețelele principale de cablu cât și online aici), pot genera volatilitate ridicată în piață, mai ales dacă oferă indicii cu privire la politica monetară și rata dobânzii.

Cum dealtfel s-a întâmplat zilele trecute, când am avut practic cea mai importantă evoluție a piețelor din ultima perioadă, odată cu discursul șefului FED Jerome Powell de la Clubul Economic din New York, intitulat “Cadrul Reservei Federale pentru monitorizarea stabilității financiare”. Powell, care și-a început anul acesta primul mandat (se va încheia în 2022), a afirmat, un pic diferit față de luările de poziție dinainte, că ratele dobânzilor sunt încă scăzute în funcție de standardele istorice și rămân chiar sub intervalul larg al estimărilor nivelului care ar fi neutru pentru economie, fapt ce a fost interpretat, cel puțin într-o primă fază, cum că Federal Reserve nu va mai continua în același ritm cu creșterea ratelor la anul (o nouă majorare de 25 puncte procentuale este deja așteptată pentru luna aceasta), ceea ce a declanșat vânzarea monedei americane concomitent cu creșterea puternică a indicilor bursieri. În acest context, cu atât mai mult Vor fi atent urmărite aparițiile de săptămâna aceasta ale lui Powell, de miercuri, cu prilejul audierii cu privire la perspectivele economice în fața Comitetului Economic al Congresului, la Washington DC, respectiv de vineri, cu un discurs despre economie și America rurală la evenimentul anual al Consiliului de Asistență pentru Locuințe, tot din capitala americană.Să notăm că președintele Trump nu ratează nicio ocazie pentru a-l ataca pe Powell ( pe care tot el l-a numit) și politica băncii centrale, dar deja acest fapt a devenit banal și nu cred că șeful FED are insomnii din acest motiv, cu toate că schimbarea discursului poate da apă la moară cârcotașilor.

Miercuri, președintele ECB Mario Draghi va deschide o conferință a European Central Bank privind supravegherea băncilor, la sediul acesteia din Frankfurt. Draghi, care anul viitor își va încheia mandatul de 8 ani, a vorbit și săptămâna trecută în fața Comisiei pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European, la Bruxelles, cu ocazia prezentării raportului cu privire la economie și politică monetară. Dintre ideile prezentate acolo sunt de reținut cele referitoare la datele economice recente, care au fost mai slabe decât se așteptau oficialii băncii. Însă Draghi a afirmat că o parte din această încetinire poate fi temporară, mai ales că, de fapt, cele mai recente date arată deja o normalizare a producției în industria automobilelor, care a fost împiedicată de factorii unici (aceasta fiind una dintre principalele cauze, vezi cu această ocazie și scăderea dramatică a PIB-ului germaniei, principala economie a zonei euro). Președintele ECB a mai spus că incertitudinile inerente necesită răbdare și un stimulent semnificativ al politicii monetare este încă necesar, impresia fiind că zona euro nu se îndreaptă spre recesiune. O afirmație interesantă a fost aceea că țările cu datorii ridicate ar trebui să își reducă datoria, aluzia la semenii săi italieni fiind clară (se pare că între timp guvernul de la Roma dă ușor ușor înapoi și după un prim pas de reducere a deficitului bugetar pentru 2019 de la 2,4% la 2,2% se va îndrepta, mai mult forțat de posibilele și foarte probabilele sancțiuni europene, către 2,0%).

Mâine, guvernatorul BOE Mark Carney, împreună cu trei viceguvernatori, va fi audiat cu privire la acordul de retragere Brexit de către Comitetul Select al Trezoreriei, la Londra. Carney, al cărui mandat în fruntea Bank Of England se consumă pe perioada 2013-2020, a vorbit și săptămâna trecută în capitala Marii Britanii în doua ocazii diferite. Prima oară cu prilejul unui eveniment de schimb de politici, într-o discuție despre noua carte a lui Alan Greenspan (șeful FED în perioada 1987-2006) și a lui Adrian Wooldridge (editorul politic al ziarului The Economist), intitulată “Capitalismul în America: o istorie”, iar apoi la conferința de presă ce a urmat Raportului BOE privind stabilitatea financiară. Guvernatorul se află într-o situație ingrată, căci nu poate decide și astfel prezenta viitoarea politică monetară și evoluția ratelor de dobândă, atâta timp cât situația Brexit-ului rămâne neclară. Însă a reiterat faptul că o ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană fără acord (una din variantele de lucru, în contextul în care acordul negociat și aprobat în guvernul May nu va obține votuurile necesare în parlament) poate determina o scădere pronunțată a PIB-ului și o devalorizare puternică a lirei sterline. Aici rămâne de discutat, căci o revenire a cotației GBP/USD la minimul post Brexit de 1,20 ar însemna mai puțin decât o apreciere către cifrele dinainte de Brexit, adică 1,50, cotația din acest moment fiind undeva la 1,2750 (deși, pe bună dreptate, nu putem face comparații de acest gen, situația fiind acum și mai ales în perspectivă cu totul alta, însă tare mi-e că pe termen lung taurii ar avea un raport risk-reward mai favorabil).

Dacă am vorbit de ziua de mâine să amintesc că Reserve Bank of Australia va decide în privința ratei de dobândă (care mai mult ca sigur va fi menținută la 1,50%) și a politicii monetare, guvernatorul RBA Philip Lowe (mandat 2016-2023) vorbind în ultimele săptămâni (ultima oară zilele trecute la Summit-ul australian al Plăților în Sydney, unde a susținut un discurs intitulat “O cale către un sistem de plăți fără numerar”) despre faptul că banca centrală își va menține probabil și în 2019 actuala politică neutră, amintind despre riscurile mai mari externe ce pot afecta economia australiană.

Și guvernatorul RBNZ Adrian Orr (aflat în primul an la conducerea băncii centrale, cu un mandat până în 2023) a susținut cam același lucru la Wellington, atât la conferința de presă cu privire la Raportul Reserve Bank of New Zealand privind stabilitatea financiară, cât și în audierile pe aceeași temă ce au urmat în fața Comitetului pentru alegerea Parlamentului. De urmărit aici evoluția din perioada următoare din piața muncii din Noua Zeelandă după cifrele extraordinare (pe care dealtfel le-am analizat) de luna trecută.

Dacă am amintit de ședințele principalelor bănci centrale, care au programate în această lună ultimele reuniuni pe anul acesta (totul despre conducători, calendar, ratele de dobândă și website-uri găsiți aici), să spun că miercuri și BanK Of Canada are programată decizia cu privire la politica monetară și rata dobânzii (piața așteptă o menținere la 1,75%), iar joi guvernatorul BOC Stephen Poloz (mandat 2013-2020) va susține un discurs pe mai multe teme (cum ar fi perspectivele economice, riscurile din sistemul financiar al Canadei și decizia privind rata dobânzii din decembrie) la seminarul de mic dejun al Societății Analiștilor Financiari Chartered din Toronto,unde sunt așteptate și întrebări.
Închei spunând că și guvernatorul BNR Mugur Isărescu a vorbit săptămâna trecută în cadrul Profit Financial Forum, la care am participat, afirmând printre altele că orizontul rezonabil de intrare în sistemul cursurilor de schimb (practic în antecamera zonei euro) este 2024, unde România ar trebui să stea cel puțin doi ani înainte de adoptarea monedei unice europene. El a mai afirmat că România trebuie să intre pregătită în zona euro, care nu este o zonă de convergență, iar luna aceasta comisia de trecere la euro va publica un raport de fundamentare și unul de parcurs pentru adoptarea monedei unice.

 

read other opinions of the author

Everything posted herein is the Personal Opinion of the Author(s) and does not represent a statement made by TeleTrade. TeleTrade is providing this for informational purposes.

Back to all reviews

Catalin Chivu

 • Experience: 12 ani
 • Preferred currency: paritatile de baza, cross-uri, gold
 • Sloganul: Money Never Sleeps
 • Contacts: catalin.chivu@teletrade-dj.ro

Focus market

 • Pretul pretrolului este in scadere ca urmare a tensiunilor din Orientul Apropiat
 • Presa Germana a desmintit afirmatiile cu privire la demisia ministrului de finante al Greciei
 • Banca Angliei, Carney: urmatoarea mutare va fi, cel mai probabil, marirea ratei
 • Mario Draghi: Rata dobanzii de referinta nu va fi modificata in urmatorii doi ani si jumatate.
Decembrie 2018
 • 2019
 • 2018
 • 2017
 • 2016
 • 2015
 • 2014
 • 2013
 • 2012
 • 2011
 • 2010
 • 2009
 • 2008
 • 2007
 • 2006
 • 2005
 • 2004
 • 2003
 • 2002
Lun
Mar
Mie
Joi
Vin
Sâm
Dum
1
2
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Quotes

All posted material is a marketing communication solely for informational purposes and reliance on this may lead to loss. Past performance is not a reliable indicator of future results. Please read our full disclaimer.

To maximize our visitors browsing experience TeleTrade uses cookies in our web services. By continuing to browse this site you agree to our use of cookies. If you disagree, you may change your browser settings at any time. Read more

Fb youtube
proficient forex broker teletrade
 • © 2011-2019 Toate drepturile sunt protejate

  Acest site este administrat de TeleTRADE DJ Limited 20599 IBC 2012 (First Floor, First St. Vincent Bank Ltd Building, James Street, Kingstown, St. Vincent and the Grenadines)

  Participarea TeleTRADE în organizațiile de autoreglementare: GC TeleTrade se concentrează pe dezvoltarea de reglementare a piețelor financiare. Suntem cointeresaţi într-un cadru juridic de înaltă calitate, asigurând maximum de confort pentru toți participanţii de pe piața financiara internatonala, care lucrează în țara noastră.

 • Informația, prezentată pe acest site, nu este o bază pentru luarea deciziilor de investiții și este predestinată exclusiv pentru scopuri informaţionale.

  TeleTrade este unul dintre fondatorii organizaţiei de autoreglementare a parteneriatului non-profit "Centrul de reglementare a instrumentelor și a tehnologiilor financiare extrabursiere", precum și în calitate de membru al Comisiei privind Reglementarea Relaţiilor ale Participanţilor pe Piețele Financiare.

 • Avertizarea despre riscuri: Tranzacţionarea pe piețele financiare (în special tranzacţionarea cu utilizarea de instrumente în marjă) oferă oportunități vaste, și permite investitorilor, dispuși să-și asume riscul de a obține profit mare, dar implică un risc potențial ridicat de pierderi. Prin urmare, înainte de a începe tranzacționarea ar trebui să luaţi în considerare pe deplin admisibilitatea acestor operațiuni din punct de vedere al resurselor financiare disponibile și nivelul de cunoștințe.

 • Politica De Confidențialitate: Utilizarea de informații: utilizarea integrală sau parțială, a materialelor de pe acest site, linkul TeleTRADE este obligatoriu ca sursă de informare. Utilizarea de materiale pe internet ar trebui să fie însoțită de un hyperlink pe site-ul teletrade.md. Importul automat al materialelor si informaţiilor de pe acest site este interzisă.

Contactati-ne
Distribuiti pe
Retelele Sociale
Online
Consultant
Cereti  CallBack
Pagina de sus