Ce este piața de capital

Piața de capital sau piaţa hîrtiilor de valori — Istoria pieței hîrtiilor de valorilor numărără timp de mai multe secole . Apariţia sa este adesea legată de crearea, în secolele XV – XVI, piața hîrtiilor de valori de stat . În această perioadă statul a strîns fonduri suplimentare necesare pentru a acoperi deficitul de numerar pentru nevoile de stat , şi a început să producă și să amplaseze atît pe plan intern cât și în străinătate hîrtiile de valori . De exemplu, în 1556 a fost creeată bursa de schimb în Anvers , pe care au fost efectuate operaţiuni de amplasare pe ea a hîrtiilor de valori statale . La începutul secolului al XVI-lea, evoluția schimburilor comerciale a condus la apariția unor burse de valori .

În 1531 negustorii italieni au inaugurat o aparență a bursei în Bruges , care a jucat un rol important în comerțul internațional . Bursa în Bruges era de talie internațională , accentul a fost pus pe întreținerea comercianților străini. Îmbunătățirea operațiunilor de schimb a tehnologiilor a dus la apariția unor concepte , cum ar fi raportul pieţii de capital, cursul de schimb oficial. În 1592 pe această bursă a fost publicat pentru prima dată listă prețului titlurilor de valori vîndute pe această piață . Acest an este anul nașterii bursele de valori ca organizație specială implicată în cumpărarea și vînzarea de hîrtii de valoare . În secolul al XVII-lea, centru comercial de schimb sa mutat în Olanda, unde la bursa de mărfuri care a apărut în anul 1611 au fost de comercializate hîrtii de valoare. În primul buletin a bursei de valori , au fost incluse 25 de credite olandeze și patru tipuri de obligaţiuni britanice .

Primele hîrtii de valori non-guvernamentale în formă de acțiuni au apărut în secolul al XVII la bursa din Amsterdam.

 


Începutul tranzacționării cu acţiuni pe bursă îl preia compania East India , care a anunțat un abonament pentru a participa la profiturile companiei. Companiei East India ia fost transferat dreptul de a tranzacţiona în India, precum și toate drepturile de care se bucură Republica Olandeză în India. Acest lucru a provocat un interes sporit faţă de hîrtiile de valori ai companiei, astfel bursa de valori din Amsterdam a devenit piaţa principală de acţiuni a companiei East India.

în Amsterdam se practicau tranzacţii cu hîrtii de valori, nu numai pentru bani ci pentru contracte futures, care au servit ca formare a schimbului pe piețele speculative.

Concomitent cu bursele din Belgia și Olanda existau pieți a hîrtiilor de valori în alte țări europene . La sfârșitul sec.XVII - începutul secolului XVIII , în Anglia începe să apară tot felul de societăți pe acțiuni și acțiunile acestor companii sunt furnizate pe burse . În același timp are loc apariţia pieţei în afară de bursă ( așa-numita piață stradală ), tranzacțiile care se efectuau în stradă sau în cofetării. Pe scară largă ia a dus la dezvoltarea și înflorirea bursei din London. În 1773 brokerii de la Londra au închiriat o parte din Royal Exchange , organizînd acolo bursa hîrtiilor de valori

În Franța formarea pieței de valori a început în secolul al XVIII-lea. În 1724 la Paris de către guvern - proiectul de lege a fost organizat de Bursa de Valori. Tranzacțiile pe această bursă, tranzacţiile au fost permise doar brokerilor oficiali. Specificul primei burse franceze a fost lipsa unor prețuri și proceduri de tranzacționare de anunțuri prin mecanism vocal . Mai târziu, în 1777 pe această bursă a fost ridicată o platformă specială pentru tranzacționarea cu hîrtiile de valori și a fost introdus o regulă a anunțului deschis de preț. Organizarea și activitatea bursei de la Paris au fost supuse supravegherii de către guvern , care a preluat controlul pieței hîrtiilor de valori a țării.

Odată cu dezvoltarea pieței hîrtiilor de valori din Germania , Austro-Ungaria , şi Statele Unite au început să apară ca o marfă universală și de stoc , precum și bursele de valori de specialitate. Prima bursă de valori americană are originea în 1791 în Philadelphia , și în 1792 ca urmare a acordului semnat de 24 de brokeri din New York, a existat o bursă de valori în New York. Principalelele burse majore din Europa la începutul secolului al XIX-lea au fost bursele din Londra și Frankfurt. Perioada care a urmat a dezvoltării în continuare a sectorului bancar și construcția de căi ferate a dus la dezvoltarea în continuare a pieței de valori , în cazul în care participanții au fost municipalitățile.

În dezvoltarea burselor de valorilor sau observat tendințe similare şi pentru țările cele mai dezvoltate. Inițial tranzacționarea pe bursă, a fost doar cu obligațiuni, care au fost emise de guvernul municipal, societățile de cale ferată , precum și proporția de acțiuni a fost mică . Cu toate acestea la sfârșitul secolului al XIX-lea cu dezvoltarea bursa a început să se dezvolte nu doar cantitativ dar şi calitativ, din cauza tehnologiilor moderne. Pentru a doua jumătate a secolului XX se caracterizează prin apariția unei piețe organizate, bazate pe tehnologii informaţionale .

Doriți să cunoașteți mai multe? Înscrieți-vă pentru pregătirea gratuită!

Pregătire gratuită
În cazul în care orașul Dvs. nu este indicat, selectați orașul situat cel mai aproape de Dvs. Consultanții TeleTRADE vor lua legătura cu Dvs. și vor da explicații despre opțiunea de colaborare cu compania noastră, cea mai convenabilă pentru Dvs.